Sanaristikot ovat monen lomailijan lempipuuhaa ja yleensä ristikoita ostetaan mukaan mökille ja reissulle, jolloin aika kuluu lokoisammin. Valitettavasti moni tuhlaa loma-aikaansa myös puhelimen selailuun, mikä ei välttämättä ole yhtä hyödyllistä. Mikäli haluaa oikeasti rentoutua lomallaan ja samalla tehdä aivojumppaa, voivat erilaiset ristikot olla hyvä lomakaveri. Seuraavaksi kerron syitä, miksi ristikkojen ratkominen lomalla on paljon hyödyllisempää ja rentouttavampaa kuin puhelimen selaaminen.

Anna aivoillesi tauko informaatiotulvasta

Ihmiset kohtaavat jokapäiväisessä elämässään valtavan informaatiotulvan, mikä on aivoille rasittavaa. Arkielämässä tältä on vaikea välttyä, mutta ainakin lomalla on aina hyvä käyttää vähemmän mobiililaitteita. Ristikko tarjoaa ansaitun tauon aivoillesi, jotka kaipaavat välillä niinkin yksinkertaista tekemistä kuin sanaristikoiden tai sudokujen ratkaiseminen.

Kun otat lomalla etäisyyttä puhelimeen, muutut rauhallisemmaksi ja pystyt aidosti rentoutumaan sen sijaan, että lukisit jatkuvasti maailman menosta. Kun on lomalla, ei välttämättä tarvitse tietää reaaliaikaisesti, mitä muualla maailmassa tapahtuu. Samalla kärsivällisyytesi parantuu, sillä jatkuva sosiaalisen median käyttö ja viestittely on saanut aivomme palkintojärjestelmän uskomaan, että se saa palkintonsa nopeasti. Ristikkojen ratkaisu ei kuitenkaan ole nopeaa, vaan niiden parissa saattaa joutua pusertamaan pitkäänkin.

Opi uusia asioita eri aiheisiin liittyen

Varsinkin sanaristikoita ratkoessa tulee pohtineeksi aiheita ja kysymyksiä, mitä ei normaalisti tule miettineeksi. On hyvä, jos ratkaisussa ei ainakaan aluksi käytä mitään apuvälineitä, vaan yrittää ratkaista ristikon omalla perustietämyksellään. Puhelinta selatessa aivomme toimivat usein automaatilla, joten on hyvä, jos haastaa aivojaan eri tavoin.

Tästä syystä ristikoita suositellaan erityisesti vanhoille ihmisille, sillä heidän pitää jumpata aivojaan, jotta aivojen hermoyhteydet pysyisivät vahvana. Tästä ei kuitenkaan ole haittaa myöskään nuorille, joiden on aina hyvä oppia uusia faktoja.

Paranna sanavarastoasi sanaristikoilla

Mikäli et juuri pidä lukemisesta tai kirjoittamisesta, olet saattanut huomata, että oma sanavarastosi on huvennut. Vaikka kieltä myös puhutaan, on lukemisella ja kirjoittamisella merkittävä vaikutus ihmisen sanavaraston kehittymisellä. Vaikka et tulisi sitä ajatelleeksi, niin sanaristikkoja ratkaistaessa sinä sekä luet että kirjoitat ja joudut yleensä miettimään sanoja, mitä et normaalisti käytä jokapäiväisessä elämässäsi.

Yleensä sosiaalisen median kieli on hyvin yksitoikkoista ja iso osa tiedosta on englanniksi. Tästä syystä on hyvä saada parempaa kielellistä haastetta muualta kuin sosiaalisesta mediasta.

Kehitä matemaattista päättelykykyä sudokuilla

Sudokut ovat ristikoita, jossa pitää keksiä numeroille oikea järjestys ja niiden ratkomisessa pitää käyttää paljon matemaattista päättelykykyä. Sudokua ratkoessa joutuu kokeilemaan useita eri numeroita ruutuihin ennen kuin osuu oikeaan. Toisaalta, jos oma päättelykyky on hyvä, voi sudokun ratkominen hoitua varsin nopeasti.

Ongelmanratkaisusta ja hyvästä päättelykyvystä on hyötyä jokapäiväisessä elämässä ja myös töissä tai opiskelussa. Kun haastaa aivojaan pohtimaan ongelmia, ne tottuvat haasteisiin, eivätkä arjen ongelmatilanteet välttämättä tunnukaan enää niin hankalilta.

Kokeile haastavampia ristikoita kehittyäksesi

Ristikoissa on myös se hyvä puoli, että ne tarjoavat mahdollisuuden itsensä haastamiseen ja niitä löytyy kaiken tasoisille ratkojille. Kun selaamme puhelinta, toimimme melko monotonisesti, eikä tekemisessä ole juuri mitään haastetta. Jos taas haluat kehittyä monella eri osa-alueella samalla, kun lomailet, ovat ristikot paljon parempi vaihtoehto.

Lomalla kuuluu rentoutua

On tärkeää, että lomalla muistaa rentoutua ja ottaa irti arjen kiireistä. Puhelimella ollessaan saattaa vahingossa ajautua vastaamaan työsähköposteihin, joten laite kannattaa laittaa muutamaksi päiväksi syrjään. Ristikkojen avulla voit aidosti rentoutua ja samalla tehdä aivojumppaa, jotta aivosi eivät löysty täysin loman aikana. Samalla kehität kärsivällisyyttäsi ja päättelykykyäsi, mistä on hyötyä myöhemmin arjessa.