Tietokoneita saa tätä nykyä melkoisen halvalla ja jos valitsee vieläpä osamaksun, ei kuukausimaksu tunnu paljon missään – ellei sitten ole alla kummittelemassa kymmeniä muita osamaksuja.
Halvat tietokoneet eivät kuitenkaan ole kovinkaan usein kestäviä, sillä monet niistä alkavat hidastua, joka toki johtuu useimmiten käyttöjärjestelmästä. Windows -käyttöjärjestelmä on tunnettu siitä, että se kerää talteen tiedostoja, jotka jäävät hidastamaan koneen käyttöä joskus tuskallisesti.
Samoin halvat tietokoneet alkavat helposti kuumentua jo muutaman kuukauden jälkeen. Suurin ongelma lienee kuitenkin akun keston heikentyminen, jolloin kannettavaa tietokonetta tulee käyttää koko ajan verkkovirrassa. Tämä ei ole kovin käytännöllistä esimerkiksi työmatkoilla.
Yrityskannettavia kannattaa etsiä
Käytettyjä tietokoneita kannattaa ostaa siinä tapauksessa, jos kyseessä on esimerkiksi nk. yrityskannettava. Ne ovat muuten tavallisia kannettavia tietokoneita, mutta ne on tehty yrityskäyttöön ja sen ansiosta ne ovat myös kestävämpiä. Nämä koneet maksavat uutena myös huomattavan paljon enemmän kuin markettiläppärit.
On mahdollista, että käytetyn tietokoneen mukana ei tule käyttöjärjestelmää, jota ilman taas tietokonetta ei voi käyttää. Tässä tapauksessa kannattaa pohtia Linux-käyttöjärjestelmän asentamista ja opettelemista. Linux sekä sen eri “distrot” eli jakeluversiot ovat vapaita ja maksuttomia, vaikka ne sisältävät samanlaiset toiminnot ja ominaisuudet kuin maksulliset Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmät.
Linux on yllättävän nopea ja tehokas
On totta, että Linux toimii jossain määrin eri tavalla kuin muut käyttöjärjestelmät, mutta kun siihen perehtyy, moni huomaa sen että Linuxilla tulee tehtyä monet käytännön asiat nopeammin ja tehokkaammin kuin muilla “käyttiksillä”. Se ei myöskään hidastu, kuten esimerkiksi Windows. Mikä parasta, Linuxin tietoturva on jo alkujaan niin korkea, ettei sitä juuri virukset vaivaa. Tästä huolimatta on suositeltavaa asentaa tietoturvaohjelmisto.
Jos kuitenkin tarvitsee tietokoneen tekstinkäsittelyä ja verkossa työskentelyä varten, on Linux vähintäänkin passeli käyttöjärjestelmä. Koska niin monet ohjelmistot toimivat nykyään suoraan selaimessa, on myös työaikakirjanpito mahdollista tehdä Linuxilla tai muilla harvinaisemmilla käyttöjärjestelmillä.
Kannattaa siis ainakin kokeilla, koska Linuxin kehittämiseen osallistuu vähintäänkin tuhannet ihmiset ympäri maailman. Tiesittekö muuten, että Linuxin pääkehittäjä ja perustaja on suomalainen Linus Torvalds, jonka nimestä käyttöjärjestelmän nimikin on väännös.