Korona-aika on saanut ihmiset liikkumaan entistä enemmän ulkoilmassa. Etätyön väsyttämät vanhemmat ja koronadepressiosta kärsivä perhe tarvitsevatkin kipeästi raitista ilmaa. Mieltä virkistävät uudet maisemat ja luonnossa saadut elämykset, villieläinten kohtaaminen ja nuotiotulen tuijottelu.
Vaarana kuitenkin on, että etenkin pienten lasten kanssa tehdyt retket kääntyvät onnistuneen alun jälkeen väsyttäviksi valituksen ja kärsimyksen näytelmiksi. On kuuma, kylmä, väsyttää, on liian tylsää, saappaat hiertävät ja hanskat kastuivat… Jokainen vanhempi tunnistaa nämä hetket ja sen, kun unelma ihanasta, virkistävästä retkestä kääntyy hermoja raastavaksi kärsimystieksi.
Lasten kanssa näitä käännöksiä ihanuudesta hirveyteen on kuitenkin helppoa ohjata. Ero surun ja riemun välillä voi olla kiinni yhdestä suklaapatukasta. Hyvällä tilannetajulla valittu tauko tai reitin muutos voi pelastaa koko päivän. Aloita valmistelut kotona varaamalla riittävästi evästä: syötävää ja juotavaa. Löydä uudet nettikasinot, joiden parissa voit kuluttaa aikaa odotellessasi eväskaakaon valmistumista.
Vinkistä vaari
Seuraavassa on lueteltu viisi parasta vinkkiä onnistuneeseen retkeilyyn lasten kanssa:
1) Varautuminen ja joustavuus
Aloita retken valmistelut riittävän ajoissa. Ex tempore -lähdöt ovat ihania, mutta saattavat kostautua reissun päällä. Etsiä tietoa kohteista, varmista reitit ja nuotioiden paikat. Lue kävijäkommentteja, jos paikka ei ole sinulle ennestään tuttu.
Jos lähtöpäivänä sää on odottamattoman huono, muuta suunnitelmaa ja vaihda kohdetta tai siirrä retkeä. Joustavuus on tärkeää onnistuneen reissun kannalta.
2) Odotukset realistisiksi
Reippaana aikuisena olet saattanut itse vaeltaa parikymmentä kilometriä päivässä, mutta lasten kanssa matkat on valittava maltilla. Muutama kilometri mäkisessä maastossa on riittävän pitkä matka pienten lasten kanssa. Viisi kilometriä helppokulkuista polkua tuntuu aivan eri pituiselta maastossa kuin kaupungin asfalteilla kulkiessa.
Älä ahnehdi kilometrejä, vaan elämyksiä. Aja niin lähelle parasta reitin lähtöpaikkaa kuin mahdollista, sillä lasten kanssa fyysisiä ja henkisiä voimia ei kannata tuhlata tylsillä maanteillä kulkemiseen.
3) Evästä mukaan
Varaa evästä koko retkipäivän tarpeisiin. Jo pelkästään retkelle lähtö saattaa aiheuttaa sellaisen hässäkän ja varusteiden kokoamisen rumban, että autoon päästyänne olette kaikki janoisia ja nälkäisiä. Juotavaa on hyvä ottaa mukaan riittävästi, sillä harvassa luontokohteessa on vesipisteitä tai juoma-automaatteja.
Ensimmäiset eväät tarvitaan menomatkalle ja toiset viimeistään retken päätauolle. Lisäksi on hyvä olla pientä makeaa välipalaa reitin varrella ja kunnon eväät paluumatkalle. Pakatkaa mieluummin mukaan vähän liikaa evästä, juotavaa ja makeita energiapommeja, kuin liian vähän. Nälkä tekee kaikista väsyneitä ja kiukkuisia.
4) Vaihtovaatetta reppuun
Vaihtovaatetta on hyvä varata yllätysten varalta. Kukapa ehtisi estämään kaikki lammikoihin kahlaamiset tai välttämään hanskojen hukkaamisen kesken reissun. Pakkaa mukaan varavaatteita kevyesti, mutta riittävästi: vähintään hanskat, sukat, kaulaliina ja vaihtopipo – tietenkin sääolosuhteista riippuen. Kesällä lippis tai hellehattu on välttämätön. Varaudu tuuleen ja viimaan.
Valitse varavaatteet fiksusti ja monikäyttöisesti. Isoa kaulahuivia voi käyttää monipuolisena lisälämmikkeenä, tai vaikkapa istuinalustana kylmällä penkillä. Paluumatkalla sama kangas toimii väsyneen pikkuretkeilijän peittona.
5) Oikea asenne
Yhteinen ilo on tärkeämpää kuin suorituksen onnistuminen. Pysähdy ihmettelemään luonnon yksityiskohtia lapsen kanssa. Kahlaa lumessa, istu sammalmättäälle. Koko ajan ei tarvitse edetä määrätietoisesti polkua pitkin.
Eläydy lapsen tapaan katsoa asioita. Kumollaan oleva kuusen runko voi tarjota jännittävän kiipeilytelineen. Muurahaisten työtä ja reittejä voisi seurata loputtomiin. Älä hoputa lasta, vaan iloitse siitä, että hän osaa pysähtyä tällaisiin hetkin.
Vie lapset luontoon
Retkeltä tultua saattaa tietokoneiden houkutus olla vääjäämätöntä niin aikuisille kuin lapsillekin, mutta sitä mukavampaa onkin rentoutua vaihteeksi teknisten laitteiden maailmassa, kun koko perhe on saanut reippailla raittiissa ulkoilmassa. Kun varmistat retken onnistumisen yllä mainituilla vinkeillä, tulet saamaan retkiseuraa jälkikasvustasi myös jatkossa.
Lastesi kasvaessa voit siirtää retken suunnitteluvastuuta heille ja kysellä toiveista sekä kohteen että eväiden suhteen. Luonnossa liikkumisen taitojen siirtäminen eteenpäin on arvokasta lasten pärjäämisen kokemusten kannalta. Jonain päivänä he vielä kiittävät sinua siitä, että olet vienyt heitä retkille, näyttänyt upeita maisemia ja opettanut erätaitoja. Ihmiselle on kuitenkin luontaista liikkua luonnossa.
Välttämällä kodin seinien sisällä jumittumisen, ehkäiset monenlaisia haittoja, ja pidät koko perheen virkeänä ja toimintakykyisenä. Lisäksi siirrät tärkeitä luonnossa pärjäämisen arvoja ja taitoja seuraaville sukupolville. Hyviä retkiä lasten kanssa!