Talven upeat kelit ovat houkutelleet ihmiset ulkoilemaan ja nauttimaan tästä poikkeuksellisen hienosta talvesta, joka poikkeuksellisesti hellii myös Etelä-Suomea. Runsas ulkona liikkuminen nostaa kuntoa, virkistää mieltä ja auttaa kestämään tätä poikkeuksellista aikaa. Harmi kyllä, iholle tällaiset kelit ovat kova haaste ja saatat ihanien ulkoilukelien lomassa huomata ihosi kärsivän pakkaskeleistä ja viimasta. Hilseily, kutina ja korpuksi kovettunut iho on altis lisävaurioille, joten sitä kannattaa ryhtyä hoitamaan heti.
Korona-ajan tuoma eristäytyminen ja monien harrastusten peruuntuminen ovat saaneet ihmiset hakeutumaan luonnon rauhaan. Virkistystä ja iloa arkeen voi hakea myös kokeilemalla uusia harrastuksia ja lajeja, kuten netissä tarjolla olevia rahapelejä. Löydä kaikki maukkaat uutuudet ja pyöräytä itsesi rulettipöydän mukana iloisempaan tunnelmaan.
Pureva pakkanen, aurinko ja kylmä tuuli ovatkin haastavia ihon hoidon kannalta. Kylmästä kärsinyt iho muuttuu ahavoituneeksi, kuivaksi ja hilseileväksi ja on aiempaa altis vaurioille. Huonokuntoista ihoa on vaikeaa palauttaa takaisin normaaliin tilaan ja palautuminen voi viedä viikkoja. Siksi onkin tehokkaampaa ehkäistä ihon vaurioita ennalta ja turvata terve hipiä myös pohjoisen ankarissa olosuhteissa.
Tähän on koottu muutamia vinkkejä, joilla estät paleltumisen ja ihon pahan kuivumisen ennalta ehkäisevästi ja varautumalla erilaisiin sääolosuhteisiin.
Kosteuta ennen ulkoilua
Helpointa ihon ennalta ehkäisevää hoitoa on käyttää runsaasti kosteusvoidetta. Tiesitkö, että hyvin rasvattu iho kestää paremmin pakkasta, ja sen lisäksi pitää sinut lämpimämpänä? Erittäin rasvainen kosteusvoide muodostaa ihon pinnalle kalvon, joka vähentää lämmön haihtumista. Kannattaa siis käyttää kosteusvoiteena vähintään tavallista perusvoidetta rasvaisempaa vartalovoidetta, jos haluat ulkoisen suojan ihon lämmittämiseen. Tosin, tämä ylimääräinen rasvakerros tuntuu hyvin ikävältä silloin, jos olet lähdössä reippaalle lenkille ja luvassa on rankkaa hikoilua.
Ennen pakkaseen ja viimaan lähtemistä käytä hyvää kosteusvoidetta ainakin niille ihon alueille, jotka tulevat altistumaan kylmälle. Kasvoille levitettävä voide saa mielellään sisältää myös aurinkosuojan, sillä valkoisesta hangesta heijastuva auringonvalo voi aiheuttaa myös ihon palamista. Käsien suojaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja kämmenselät voi rasvata vaikka vaseliinilla. Myös kädet pysyvät paremmin lämpiminä runsaan voidekerroksen alla.
Jos kaivat kännykän esille taukopaikalla, voit kokeilla myös parhaita sovelluksia slottien pelaamiseen.
Kerrospukeutuminen ja säähän reagoiminen
Pukeutuessasi kodin lämpimässä voi olla vaikeaa arvioida sitä, miten kylmä ilma ulkona on ja osuuko tuuli juuri sinun ulkoilureitillesi. Tyynellä, kuivalla säällä kymmenen asteen pakkanen voi tuntua melkein lempeältä ja kovalla tuulella sama pakkaslukema tuntuu pisteliään purevalta. Myös kesken ulkoilun sää saattaa muuttua.
Tuulensuunnasta riippuen voit kaivata lisäsuojaa menomatkalla ja haluta riisua ylimääräisiä kerroksia paluumatkalla. Siksi onkin hyvä, jos pukeutumisesi joustaa sään mukaan ja voit vähentää ja lisätä suojaa matkan aikana. Mikäli reppu tuntuu liian raskaalta ja hankalalta mukana kuljetettavalta, on myös ulkoilutakin taskuissa mahdollista kuljettaa kevyitä lisäkerroksia, kuten tuubihuivia. Kevyet ulkoiluliivit ovat parhaimmillaan niin pieniä, että ne pystyy taittelemaan takin taskuun, kun viima lakkaa. Niiden tarkoituksena onkin estää tuulen viilentävä vaikutus, joka saadaan aikaan myös hyvin ohuella, teknisellä kankaalla.
Ulkoilupukeutumisen ytimessä ovat siis kerrospukeutuminen, ohuet varavaatteet ja muunneltavuus. Paksu talvitakki on hyvä lämmike kovilla pakkasilla, mutta tuntuu liian kömpelöltä silloin, kun tarkoituksesi on liikkua reippaasti ja kehosi tuottaa lämpöä. Pakkaskelillä juoksulenkin takiksi riittää kevyesti topattu urheilutakki, kunhan myös kaula, pää ja kädet ovat riittävästi suojattuja. Monet juoksijat pitävät myös säärystimiä hyvinä lisävaatteina, sillä ne suojaavat nilkat ja pohkeet, jotka muuten altistuvat juostessa kylmälle.
Lisälämmikettä kotiin tultua
Kun tulet kotiin reippaan ulkoilun jälkeen, saatat huomata, että osa kehostasi on kylmä ja osa hyvinkin lämmin lihastyön ansiosta. Vaikka suihkussa käynti voi tuntua raikkaan ulkoilun jälkeen turhalta, se tasaa kehosi lämpötilaa ja rentouttaa ne lihakset, joita olet huomaamattasi jännittänyt kylmyyden takia. Saunaan pääseminen kruunaa toki kaikki talviulkoilut, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta. Peseytymisen jälkeen kannattaa taas muistaa runsas kosteusvoiteen käyttö – muuten iholla saattaa tuntua pistelevää kuivuutta.
Myös lämmin tee tai mehu palauttavat hyvin ja antavat samalla tarvittavaa lisäenergiaa. Saatatkin huomata olevasi poikkeuksellisen nälkäinen kylmän talviretken päätteeksi. Ehkäisemällä haittoja ennakolta, pidät ihosi ja kehosi joustavana ja terveenä läpi talven. Nautinnollisia ulkoiluhetkiä!