Ethereum luopui louhimisesta kokonaan hiljattain 15.9.2022. Se onkin yksi vuoden 2022 suurimpia uutisia kryptovaluuttamarkkinoilla, onhan Ethereum yksi vaikuttavimmista alustoista koko alalla. Ethereum sai tämän muutoksen myötä paljon julkisuutta, ja moni pohtii nyt mistä sitä voi ostaa.
Ethereumin hintahuipppu nähtiin marraskuussa 2021, kun sen arvo kävi yli 4600 dollarissa. Kryptovaluutat tulivat rytinällä alas keväällä 2022, mutta sittemmin kurssilaskut ovat tasoittuneet. Tällä hetkellä Ethereumin hinta on yli 1300 dollaria. Onko nyt sitten hyvä hetki ostaa Ethereumia?
Sopivan kryptovaluuttapörssin valinta
Aluksi, löydä itsellesi sopiva paikka ostaa Ethereumeja, koska sillä tavoin säästät kuluissa ja kaupankäynti on mahdollisimman helppoa. Parhaimpiin alustoihin kuuluvat Binance, Coinbase, Gemini sekä Kraken. Suomessa myös kotimainen Coinmotion on hyvin suosittu alusta. Ethereum on saatavilla kaikissa näissä pörsseissä.
Vaihdon tapa on yksi tärkeimmistä asioista, joita kannattaa tarkastella, kun valitset kryptovaluuttapörssiä. Pörsseissä voi joko käydä kauppaa fiat-valuutalla (esimerkiksi euroilla) tai sitten vaihtamalla kryptovaluutasta toiseen. Joskus päätös voi olla hankala, ja monella sijoittajalla on tili useammassa kryptovaluuttapörssissä tämän asian vuoksi.
On tärkeää muistaa, että kryptovaluutat ovat vielä erittäin sääntelemättömiä, koska kyseessä on niin tuore ja mullistava keksintö. Tämä voi tarjota suuria sijoitusmahdollisuuksia, mutta lisää myös petosriskiä. On siis ratkaisevan tärkeää, että käyt kauppaa vain sellaisissa pörsseissä, joihin varmasti luotat. Binance on maailmanlaajuisesti johtava kryptovaluuttapörssi, Yhdysvalloissa Coinbase on markkinajohtaja, ja Suomestakin löytyy siis omia vaihtoehtoja.
Sijoitustilin avaaminen käy hetkessä
Valittuasi tarpeisiisi sopivan kaupankäyntialustan, seuraava vaihe on tilin rekisteröiminen. Tämä menettely on verrattavissa tilin perustamiseen osakkeiden välittäjien palveluihin. Sinun on annettava nimesi, osoitteesi, sosiaaliturvatunnuksesi, tietyt henkilöllisyystodistukset ja niin edelleen. Rekisteröityminen on kuitenkin nykyisin tehty helpoksi ja tietojen syöttämisessä menee yleensä alle 5 minuuttia.
Tilin perustamisen viimeinen vaihe on vahvistaminen. Useimmissa pörsseissä sinun on vahvistettava tilisi yhdellä tai useammalla tavalla. Yleensä käyttäjää pyydetään lataamaan papereita, jotka todistavat käyttäjän henkilöllisyyden. Pörssistä riippuen todentamisprosessi voi kestää yhdestä tunnista jopa kahteen päivään. Kannattaa siis käyttää aikaa eri alustojen vertailuun, sillä sen jälkeen itse rekisteröityminen käy nopeasti.
Rahan tallettaminen
Kun olet rekisteröitynyt ja vahvistanut maksutietosi, sinun on lisättävä rahaa sijoitustilillesi. Fiat-valuuttaa käyttävillä alustoilla tämä käy helposti esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla. Voit aloittaa hyvinkin pienellä sijoituksella, usealla sivustolla vain 5 dollarilla, tai tehdä heti vaikka yli 500 euron sijoituksen.
Monella sivustolla on minimitalletussumma voi olla esimerkiksi 200 euroa, joten tämä on luonnollisesti yksi asioista, joka kannattaa ottaa huomioon pörssiä valittaessa. Kannattaa myös muistaa, että monet pörssit veloittavat tapahtumakohtaisia maksuja, jolloin sijoittaja maksaa jonkun kiinteän summan jokaisesta sijoituksestaan. Usein onkin parasta käydä kauppaa suurilla summilla kerrallaan.
Rahan tallettaminen voi olla vaikeampaa C2C-alustoilla, eli pörsseissä, joissa kryptovaluuttoja ostetaan muilla kryptovaluutoilla. Näillä alustoilla kryptovaluutat on siirrettävä koodilla paikasta toiseen. Varojen siirtäminen koodin avulla voi kestää jopa tunnin. Ethereum on suosittu talletusvaluutta C2C-alustoilla.
Sijoittamisen aloittaminen
Kun olet tallettanut tilillesi rahaa, olet valmis tekemään ensimmäiset Ethereum-sijoituksesi. Jokaisessa pörssissä on oma käyttöliittymänsä, joten jokainen sivusto toimii hieman eri tavalla. Yleensä nämä käyttöliittymät ovat kuitenkin niin helppokäyttöisiä, ettei käyttäjän tarvitse lukea minkäänlaisia ohjeita osatakseen hankkia haluamaansa valuuttaa.
Käytännössä pitää vain valita, mitä valuuttaa haluaa hankkia ja kuinka paljon. Kryptovaluuttapörssit tarjoavat usein myös paljon tietoa eri valuutoista ja ajankohtaisista uutisista päätösten tueksi.
Ole tarkkana, että viet ostoksesi loppuun asti, sillä yleensä kauppa pitää lopuksi vielä vahvistaa. Parhaat sivustot tarjoavat myös asiakaspalvelua, joten jos joku vaihe mietityttää, niin aina voi kääntyä myös asiakaspalvelun puoleen.
Kryptovaluuttoihin sijoittamisen riskejä
Kryptovaluuttojen arvo voi vaihdella suuresti, ja tämä on yksi suurimmista riskeistä niihin sijoittamisessa. Toinen mahdollinen riski on erilaiset petokset. Koska markkinat ovat edelleen sääntelemättömät, markkinoilla on huijareita, jotka pyrkivät hyödyntämään pahaa-aavistamattomia sijoittajia.
Siksi on tärkeää, että käyt kauppaa vain pörsseissä, joihin luotat ja joilla on hyvä maine. Yksi tapa vähentää petosriskiä on myös sijoittaa vain tunnettuihin kryptovaluuttoihin, kuten Bitcoiniin, Ethereumiin ja Dogecoiniin.
Hakkerien tekemät varkaudet ovat myös riski kryptovaluuttojen maailmassa. Koska kryptovaluutat ovat digitaalisia varoja, hakkerit voivat varastaa ne internetin kautta. Tämän vuoksi on tärkeää säilyttää kryptovaluutat turvallisessa paikassa. Asiantuntijat suosittelevat niin sanottuja kylmiä lompakoita, jotka eivät ole yhteydessä internetiin. Näin ollen myöskään hakkereilla ei ole keinoja päästä käsiksi niissä säilytettyihin varoihin.
Arvot ovat spekulatiivisia
Kryptovaluuttoihin sijoittaminen kuumeni varsinkin vuosina 2020 ja 2021, kun monella oli ylimääräistä aikaa kotona aloittaa sijoitustoiminta. Monen kryptovaluutan arvot nousivatkin aina kevääseen 2022 asti, jolloin nähtiin jyrkkiä syöksyjä. Jyrkkiä syöksyjä tällä alalla on nähty aiemminkin, eli paniikkiin ei ole syytä tälläkään kerralla.
Usein ekonomistit varoittelevat kryptovaluuttoihin sijoittamisesta, koska kryptovaluuttojen arvostus ei perustu mihinkään todelliseen, vaan pikemminkin fiilikseen siitä, miten käytetyksi jokin kryptovaluutta tulevaisuudessa kasvaa. Ekonomistien varoittelusta huolimatta yhä useampi suomalainenkin on lähtenyt sijoittamaan kryptoihin, koska niiden kurssinousut ovat tehneet monista rikkaita myös Suomessa.
Moni luottaa myös kryptovaluuttojen teknologiaan ja varsinkin Ethereumin teknologia kerää usein asiantuntijoiden kehuja. Jokainen vastaa kuitenkin omista rahoistaan ja sijoitustoiminnassa, oli kyse sitten osakkeista tai kryptovaluutoista, kannattaa aina olla varovainen.