Yrityksen perustaminen on aina iso ponnistus ja se vaatii paljon tietoa ja taitoa. Starttauksessa on kyse myös riskinottamisesta ja siksi on erittäin tärkeää valita oikea yrityskumppani. Aloittelevan yrittäjän kannattaakin ensimmäiseksi miettiä, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä yrityskumppanin kanssa. 

Yrityskumppanin valinnassa on hyvä pitää mielessä useita asioita. Ensinnäkin on tietenkin tarkoituksena löytää sellainen henkilö, joka voi auttaa yrittäjyyttäsi eteenpäin ja jolla on samoja tavoitteita kuin sinulla itselläsi. Yrityskumppanin tulisi myös olla luotettava henkilö, jolle voit antaa vastuuta yritystoiminnasta.

Mikä on uniikki tekijäsi kilpailijoihin verrattuna?

Jotta voit markkinoida startup-yritystäsi oikein, on sinun ensin pystyttävä kertomaan, mikä tekee toiminnastasi omalaatuista ja sellaista, mitä kilpailijoillasi ei ole tarjota. Yrityksesi on erotuttava jollain tavalla massasta, jotta sillä on todellinen mahdollisuus menestyä. Kenties koko ideasi on täysin uusi ja innovatiivinen, tai kenties toteutat jo olemassa olevaa asiaa täysin uudella tavalla ja uudesta näkökulmasta käsin. Opettele pukemaan tämä uniikki tekijä sanoiksi, jotta osaat luontevasti kertoa siitä myös potentiaalisille sijoittajille.

Miten houkuttelet sijoittajia mukaan yritykseesi?

Yrityksen sijoittajahoukuttelevuus riippuu useista tekijöistä. Yrityksen tulee olla hyvin perusteltu ja sen tulee tarjota jotain ainutlaatuista ja arvokasta sijoittajille. Lisäksi yrityksen on pystyttävä osoittamaan, että se on menestyksekäs ja kasvava yritys, joka voi tarjota sijoittajille mahdollisuuden tuottaa hyviä voittoja tulevaisuudessa. Tavoitteiden on oltava selkeät. 

Sijoittajia tavatessa presentaatio on tärkeää. Esitä itsesi suoraselkäisenä, asiasi osaavana ja luottamuksen arvoisena henkilönä. Osoita sijoittajille, että heidän panoksellaan on väliä. Pieni kikka on lahjoittaa heille pienet lahjakassit, jossa on yrityksesi logoilla varusteltuja tuotteita. Katso lisää axonprofil.fi liikelahjaideoiden saamiseksi. Tällöin yrityksesi palaa heidän mieleensä aina, kun he käyttävät esimerkiksi logollasi varustettua mustekynää.

 

Mitkä ovat aloittelevan startup-yrittäjän tavallisimmat virheet?

Aloittelevan startup-yrittäjän tavallisimmat virheet ovat:

1. Aloittaa liiketoiminta ilman kunnollista suunnitelmaa tai liiketoimintamallia.
2. Kaiken kokeileminen ja eri asioiden sekoittaminen yhteen – toiminnan tulisi olla selkeästi fokusoitua ja tarkoituksenmukaista.
3. Liian monen ihmisen palkkaaminen, kun yritys on vielä pieni ja alkutekijöissään– tämä voi johtaa siihen, että yrityksellä ei ole varaa pitää henkilökuntaa maksukyvyttömien kuukausien aikana.
4. Liian pienet markkinointibudjetit – aloittelevan yrittäjän on usein vaikea arvioida, kuinka paljon rahaa tarvitaan markkinointiin ja mitkä ovat tehokkaimmat keinot sen toteuttamiseen.
5. Oleminen investoimatta omaan kehitykseen ja osaamiseen – aloittelevilla yrittäjillä on usein taipumus unohtaa oman kehityksensä tukeminen ja investoiminen omaan osaamiseen.

Yrityksen perustaminen on suuri askel, ja se vaatii huolellista suunnittelua. Päätä tarkasti, mitkä ovat yrityksesi tavoitteet ja miten aiot niitä saavuttaa. Tutki markkinoita ja kilpailijoitasi, sekä tee realistinen liiketoimintamalli. Luota itseesi ja tuotteeseesi tai palveluusi ja ole valmis tekemään töitä sen eteen, niin voit saavuttaa menestystä startup-yrityksessäsi.