Moni ei ehkä ymmärrä kryptovaluuttojen suosiota ja pitäytyy tavallisten valuuttojen käytössä ja pankkitileissä. Kryptovaluuttoja pidetään syystä epävakaana sijoituskohteena, sillä niiden kurssit heilahtelevat paljon. Toisaalta digitaalisia valuuttoja hyödyntävän ei tarvitse olla tekemisissä valtion tai pankkien sääntöjen ja maksujen kanssa. Tässä artikkelissa tutustut tarkemmin kryptovaluuttojen toimintaan ja hyödyntämiseen.

Miten kryptovaluutat toimivat?

Kryptovaluutat eroavat teknologiallaan huomattavasti pankeista ja perinteisistä valuutoista. Lohkoketjuteknologia on yleisin kryptovaluuttojen hyödyntämä teknologia, joka on suunniteltu mahdollisimman turvalliseksi ja luotettavaksi järjestelmäksi. Lohkoketjussa on matemaattisista algoritmeista koostuvia lohkoja, joihin on koodeina tallennettu maksutapahtumia. Tämä toimii kryptovaluuttojen digitaalisena kirjanpitojärjestelmänä, jota on erittäin vaikea hakkeroida. Itse kryptovaluutta on myös koodi, joka siirtyy lohkoon maksutapahtuman seurauksena.

Kryptovaluuttaa voi ostaa useista eri palveluista ja eri kryptovaluuttojen ostamiseen ja hallitsemiseen käytettäviä tilipalveluita onkin valtavasti.

Mihin kryptovaluuttojen suosio perustuu?

Se, mikä ihmisiä yleensä kiehtoo kryptovaluutoissa, on se, etteivät valtio tai pankit pääse käsiksi henkilön digitaaliseen omaisuuteen. Näin sijoittajalla on täysi valta omaan rahaansa, eikä hänen tarvitse vaivata päätänsä säännöillä tai lisämaksuilla. Samalla kryptovaluutalla voi maksaa ja asioida ilman, että maksutapahtumista tulisi tietoa ulkopuolisille. Tällainen itsenäisyys ja mahdollisuus toimia salaisesti kiehtoo ihmisiä, sillä lait ja yksityisyyden puute häiritsevät monia nykypäivän maailmassa.

Mitä vaaroja kryptovaluuttojen käyttöön liittyy?

Kryptovaluuttojen käyttö ei kuitenkaan ole täysin vaaratonta, sillä yleensä kryptovaluuttojen kurssit vaihtelevat paljon kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Kukaan ei siis voi taata, että kryptovaluuttoihin investoidessa oikeasti tienaa rahaa, sillä aivan yhtä hyvin on mahdollista, että menettää rahaa. Tämä onkin syy, miksi kryptovaluutoista väitellään paljon, sillä osa väittää niiden olevan tulevaisuuden teknologiaa ja hyvä sijoituskohde ja osa taas väittää kryptovaluuttojen olevan epävakaita. IT-asiantuntijat ovat kuitenkin yrittäneet löytää tapoja kryptovaluuttojen kurssien tasoittamiseen, joista uusin innovaatio ovat esimerkiksi uutisiin ja kurssin muutoksiin reagoivat ohjelmistot, jotka myyvät ja ostavat bitcoineja automaattisesti.

Toisekseen kryptovaluuttoihin sijoittavan pitää olla myös huolissaan huijatuksi tulemisesta, mikä ei ole ongelma normaalin pankkitilin käytössä tai esimerkiksi osakesijoittamisessa. On siis oltava erittäin varovainen, minkälaiselle verkkosivustolle päättää antaa yksityisiä tietojaan.

Kannattaako kryptovaluuttoihin investoida?

Kryptovaluuttoihin investoiminen voi olla jännittävä kokemus, jos ei ole aikaisemmin kokeillut digitaalisia valuuttoja. Samalla pystyy hallitsemaan omaisuuttaan itsenäisemmin ilman, että joutuisi välittämään pankeista tai valtion säännöistä. Toisaalta pitää olla varovainen, sillä kryptovaluuttojen kurssit voivat muuttua äkillisesti, joten niihin kannattaa investoida vain silloin, kun siihen on varaa. Kryptovaluuttojen käyttöä pitäisi kuitenkin vielä kehittää teknologisesti, jotta niiden hyödyntämisestä tulisi mahdollisimman turvallista ja kannattavaa.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

Kuten kaikki muukin tässä maailmassa, myös kryptovaluutat ja niiden teknologia kehittyy jatkuvasti. Yhä useampi pystyy käyttämään kryptovaluuttaa jokapäiväisessä elämässään ja monet palvelut ovat alkaneet hyödyntää esimerkiksi lohkoketjuteknologiaa, sillä sen avulla kirjanpitäminen on helpompaa. Kryptovaluutat eivät ole vielä olleet olemassa kovin pitkään, joten niillä on paljon kehittymisen varaa. On myös tärkeää, että löydetään tapoja huijareiden eliminoimiseen ja esimerkiksi kryptovaluuttojen aiheuttaman rikollisen salakaupan ongelmiin. Näin kryptovaluutoista voi oikeasti muodostua tulevaisuuden uusi maksutapa.

Keskustelu kryptovaluutoista jatkuu

Asiantuntijoilla on monenlaisia mielipiteitä kryptovaluutoista, jotka ovat nykymaailmassa hyvin puhuttu aihe. Kukaan ei vielä 30 vuotta sitten olisi uskonut, että muutaman kymmenen vuoden päästä pystyttäisiin käyttämään digitaalista valuuttaa. Keskustelu kryptovaluuttojen merkityksestä ja hyödyistä jatkuu ja se vaikuttaa myös digitaalisten valuuttojen kehitykseen ja suosioon. Ulkopuolisena on kiinnostavaa nähdä, miten kryptovaluuttojen käyttö tulee muuttumaan jatkossa.