Kryptovaluutat ovat olleet yksi viime vuosien puhutuimmista aiheista ainakin taloudessa. Kukaan ei oikein tunnut tietävän millainen on kryptovaluuttojen tulevaisuus, mikä näkyy niiden suurina kurssimuutoksina.
On ihan normaalia, että kryptovaluuttojen arvo vaihtuu kuukausitasolla tarkasteltaessa kymmeniä prosentteja. Osakkeiden ja rahastojen kanssa tämä on harvinaista.
Mistä jyrkät kurssivaihtelut sitten johtuvat? Kryptovaluuttojen arvo perustuu siihen, miten arvokkaina ihmiset ja ennen kaikkea sijoittavat niitä pitävät. Samaan aikaan kyseessä on aivan uudenlainen teknologia (lohkoketju) ja avain uudenlainen valuutta. Iso kysymys on myös se, tuleeko suuret massat käyttämään kryptovaluuttoja transaktioissa tulevaisuudessa, vai jääkö kryptovaluutta vain harvojen maksuvälineeksi.
Elon Musk ja Amazon
Suosituin ja käytetyin kryptovaluutta on bitcoin. Monelle kryptovaluutta on yhtä kuin bitcoin, mutta tämä ei ole totta. Esimerkiksi Ethereum on saavuttanut suosiota kryptomarkkinoilla viime vuosina ja muitakin lupaavia bitcoinin haastajia on. Itse asiassa uuden kryptovaluutan valmistaminen on niin helppoa, että kuka tahansa voi luoda sellaisen hetkessä.
Bitcoinin kurssi on heilahdellut koko sen olemassaolon ajan jyrkästi. Tänä vuonna kurssikehitystä on pönkittänyt varsinkin Elon Musk sekä Amazon-verkkokauppa. Elon Musk kertoi alkuvuodesta ostaneensa bitcoineja 1,5 miljardilla dollarilla, joka loi paljon uskoa bitcoinin arvoon. Tämä nosti bitcoinin kurssia jyrkästi. Kun Amazon-verkkokauppa julkaisi työpaikan, jossa hakee kryptoasiantuntijaa, bitcoinin arvo nousi jälleen jyrkästi. Markkinat lukivat Amazonin työpaikkailmoituksen niin, että Amazon-verkkokaupassa voi jatkossa maksaa bitcoineilla tai muilla kryptovaluutoilla.
Edellä olevat esimerkit kuvastavat sitä miten herkkä Bitcoin kurssi on erilaisille uutisille ja spekulaatiolle. On selvää, että jatkossakin pienet uutiset vavisuttavat bitcoinin arvoa ylös tai alas. Yksi kurssia heiluttava tekijä on valtiot ja pankit. Monet valtiot ovat suunnitelleet julkaisevansa oman kryptovaluutan lähitulevaisuudessa. Myös pankit ovat suunnitelleet omia kryptovaluuttoja, joten kryptomarkkinoille on varmasti tunkua pian.
Kryptovaluuttojen ongelmia
Kryptovaluutat ovat tehneet muutamasta suomalaisestakin miljonäärejä ja ylipäätään kryptovaluutat ovat tarjonneet monille ihmisille maailmanlaajuisesti mahdollisuuden rikastua. Kryptovaluutat tarjoavat käyttäjilleen varsin helpon ja vaivattoman maksutavan, joka on myös tietoturvallisempi kuin esimerkiksi luottokortit.
Kryptovaluuttoihin liittyy kuitenkin myös huonoja puolia. Yksi usein esiin nostettu seikka on se, että anonyyminä maksuvälineenä se tarjoaa rikollisille paljon mahdollisuuksia liikutella rahoja omissa rikoksissaan. Paitsi, että kryptovaluutan avulla pestään rahaa, voi rikolliset siirrellä sen avulla rahoja rikollisessa tarkoituksessa muutenkin. Äskettäin saimmekin lukea uutisissa, että Suomen Tullissakin on jo 60 miljoonan euron edestä kryptovaluuttaa, jotka on takavarikoitu rikollisilta.
Toinen negatiivinen asia on kryptovaluuttojen louhimiseen käytetty energian määrä. Tuoreen tutkimuksen mukaan kryptovaluuttojen louhimiseen käytetään energiaa niin paljon, että se vastaa koko Norjan energiantarvetta. Voidaankin sanoa, että kryptovaluutta ei olekaan niin ympäristöystävällinen maksutapa, kuin jona sitä alun perin pidettiin.
Kolmas negatiivinen seikka on se, että monet ihmiset ovat myös menettäneet rahojaan kryptovaluuttaan sijoittamalla. Esimerkiksi suomalaiset pankit eivät suosittele sijoittamaan kryptovaluuttoihin, vaikka niiden arvot usein nousevat jyrkästi. Ongelma on ennen kaikkea pienempien kryptovaluuttojen kanssa, joita joskus luodaan myös huijausmielessä. Tällöin tarkoituksena on saada aikaan hypeä oman valuutan ympärille, jotta ihmiset sijoittavat valuuttaan. Ja sitten viedä kaikki rahat ennen kuin koko juoni paljastuu.
Kryptovaluutat jakavatkin ihmisiä kahteen osaan. Toiset pitävät niitä erinomaisina maksuvälineinä sekä sijoituskohteina, kun osa pitää niitä turhina, riskialttiina sijoituskohteina ja jopa huijauksina. Aika tulee näyttämään, miten yleiseksi maksutavaksi kryptovaluutta kasvaa vielä seuraavien kymmenien vuosien aikana. Todennäköisesti tästä näytelmästä on nähty vasta aivan ensimmäiset tahdit.