Verkkokauppoja on netissä pilvin pimein ja niistä alkaa olla jopa runsaudenpula. Onneksi viime vuosina on kuitenkin tehty useita sovelluksia eri kaupoille, joista parhaat toimivat jopa paremmin kuin verkkosivut.

Kiinalaiset Wish ja AliExpress ovat suomalaisten suosikkeja, eikä ihme. Kumpikin kauppa myy lähes kaikkea lukuunottamatta elintarvikkeita. Vaatteita, elektroniikkaa, kodintarvikkeita, soittimia, puhelimia, tietokoneita – ja eritoten kaikkea turhaa, mitä ei olisi koskaan tiennyt tarvitsevankaan.

Alehintoja – vai ovatko sittenkään

Wishin hintamerkinnät ovat hiukan huvittavia, sillä lähes jokainen tuote on sovelluksen mukaan alennuksessa. Näinhän ei tietenkään ole, vaan alemerkinnät ovat tehty houkuttelemaan ostajia, koska alkuperäinen hinta näyttää erityisen korkealta. Jopa yrityksen mainoslause kertoo ostajan säästävän jopa 90 %.

Wishissä eräät tuotteet ovat niin sanottuja Blitz Buy -ostoksia. Blitz Buy on samalla peli, jossa voi klikata onnenpyörää ja peli arpoo pelaajalle tarjouksen. Tarjous voi olla esimerkiksi 10 tuotetta, jotka pelaaja voi ostaa erikoisalennuksella. Wish Express -tilaukset ovat tuore palvelu tässä verkkokaupassa. Tämä tarkoittaa että tilaukset on mahdollista saada perille 5–7 päivässä. Näinä aikoina tähän lupaukseen kannattaa suhtautua varovaisesti, sillä vaikka tuotteet tulisivat Kiinasta Suomeen nopeaa, saattaa pullonkaula olla viimeistään Suomen päässä.

Wishin maksutapoihin kuuluvat suosittu Klarna, jossa tuotteet voidaan maksaa myöhemmin tai vaikkapa osamaksulla. Muita maksutapoja ovat PayPal ja pankki- ja luottokortti. Wishin sovellus on selkeän näköinen ja mukava käyttää, joskin olisi mukava nähdä tuotteet kategorian mukaan. Nyt joutuu itse etsimään hakusanoilla.

Kauppojen eroavaisuudet

Wishin huonompi puoli on se, että se ei näytä aluksi toimituskuluja ja ne voivat yllättää loppusummassa. AliExpress sen sijaan näyttää toimituskulut jo ennen ostamista, mutta hyvin usein myös tässä kaupassa toimituskulut sisältyvät hintaan.

AliExpress näyttää myös kategoriat, mutta vain AliExpressin sisältämien eri kauppojen sisällä. Tämä verkkokauppa sisältää siis useita eri myyjiä, jotka myyvät tämän sovelluksen ja verkkokaupan välityksellä. Siksi samoja tuotteita voi löytää eri hinnoilla yhden verkkokaupan sisällä.

Kuten aiemmin mainittiin, eivät nämä kiinalaiset kaupat myy elintarvikkeita (johon kuuluu myös alkoholi). Euroopan Unioni ja Suomi ei tätä varmasti hyväksyisikään, sillä elintarvikelainsäädäntö on tiukkaa.