Suomalaiset ostavat alkoholia koko ajan enemmän verkkokaupoista. Suomessa ei ole tällä hetkellä lainsäädännöllä etämyyntiä kielletty, joten ihmiset käyttävät hyväkseen verkkokauppojen halvemmat hinnat ja kohtuuhintaiset kuljetukset kotiovelle saakka.
Lakia etämyynnin kieltämiseksi on kyllä kaavailtu, mutta ainakin edelliset hallitukset ovat nämä hankkeet jättäneet toteuttamatta. Samaan aikaan tulli tarkistaa ovatko alkoholilähetykset asianmukaisia ja lainmukaisia. Joskus näistä lähtee liikkeelle jopa rikostutkinta, varsinkin jos asiakkaat tilaavat suuria määriä alkoholia, eikä niitä ajatella olevan omaan käyttöön.
Verottajaa kiinnostaa
Verohallinto on lyönyt myös sormensa peliin, sillä sitä kiinnostaa etämyyty alkoholi ja kuka maksaa alkoholin verot – myyjä vai ostaja. Tai maksaako niitä kukaan. Vuonna 2019 epäselviä alkoholilähetyksiä meni verottajan selviteltäväksi yli 300 000 litran edestä. Suomesta arvioidaan lähtevän kymmeniä tuhansia alkoholitilauksia verkkokauppoihin. Kaikesta huolimatta verotusasiat ovat parempaan päin, sillä selvityksiä tehdään harvemmin nykyään.
Verotusasioissa ostajan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuka järjestää tuotteiden kuljetuksen. Jos ostaja järjestää itse kuljetuksen, on kyseessä tällöin etäosto. Silloin tuotteiden tilaajan pitää maksaa alkoholiverot itse Suomeen. Jos taas myyjä eli alkoholia myyvä yritys järjestää kuljetuksen, on tällöin kyseessä etämyynti. Silloin pitää myyjän maksaa verot Suomeen. Tulli ja verohallinto ovat sitä mieltä, että verot pitää maksaa Suomeen.
Verohallinto ei ole aivan niin kiinnostunut yksittäisistä alkoholin suomalaisista tilaajista, vaan ne haluavat valvoa verkkokauppoja, toimivatko ne oikein. Joka tapauksessa tilaajienkin kannattaa olla tarkkana ja varovainen tilatessaan netistä alkoholia, koska jos verottaja ja tulli katsovat että tilaajan pitää maksaa verot vielä erikseen Suomeen, voi alun perin halpa hinta tulla kalliiksi.
Suomi vs. EU
Suomi on ollut etämyyntiasioista tukkanuottasilla EU-komission kanssa, jonka mielestä Suomi ei saa kieltää etämyyntiä. EU-komissio kertoi vuonna 2018, että alkoholin maahantuonnin kieltäminen “rikkoo tavaroiden vapaata liikkuvuutta vastaan Euroopan unionin alueella”. EU-komission mielestä ulkomaalaisilla verkkokaupoilla pitäisi olla yhtäläiset oikeudet monopoliyhtiö Alkon kanssa.
On mielenkiintoista nähdä, mihin alkoholilainsäädännössä ja varsinkin etämyynnissä Suomi menee, koska se on harvoja asioita, missä Suomi on eri mieltä Euroopan Unionin kanssa. Voiko Suomi vastustaa EU:n linjaa kovin pitkään, jää nähtäväksi.