Käyttöjärjestelmä on sanana meille jokaisille tuttu. Se kuuluu luonnollisesti tietokonesanastoon, ja se hyppää erilaisissa artikkeleissa, mainoksissa sekä tietokoneen omissa ehdotuksissa silmillemme säännöllisesti. Kuitenkin vaikka me olemme tähän sanaan todellakin tottuneet, harvemmat meistä oikeastaan tietää mitä se tarkoittaa tietokoneissa. Mitä käyttöjärjestelmä oikeastaan edes tekee, ja miksi sen säännöllinen päivittäminen kannattaa?

Hyvin lyhyesti, käyttöjärjestelmä hallinnoi kaikkea sisäisesti tietokoneessasi. Tämä on kuitenkin hyvin väljä tapa kertoa mitä se oikeastaan tekee. Sen takia on hyvä, että on olemassa sivustoja kuten windows10ilmaiseksi.fi, joka selventää varsin kattavasti, miten hankkia uusin käyttöjärjestelmä, sekä miten sen hankkiminen vaikuttaa sinun tietokoneeseesi. Alla kerromme tiivistetysti, mitä käyttöjärjestelmä tekee, ja miksi sen päivitys kannattaa ja kuinka valita sinulle sopiva käyttöjärjestelmä, ennen kuin siirryt sille omistautuneelle sivustolle.

Mikä tekee Windows 10 käyttöjärjestelmästä hyvän valinnan?

Aloitetaan erittelemällä mitä siis käyttöjärjestelmä tekee. Kuten mainitsimme yllä, se hallinnoi kaikkea tietokoneessasi. Tähän kuuluu niin sovellusten hallinta, tietokoneen laitteiston hallinta, se myös tarjoaa operointialustan sekä toteuttaa järjestelmäkutsut.

Toisin sanoen, jos tietokoneesi alkaa reistailemaan, etkä ole varma mistä tämä johtuu, sillä kaikki sovellukset vaikuttavat olevan päivitettyjä uusimpaan versioihin ja koneesi ei ole kuormittunut, on hyvin mahdollista, että käyttöjärjestelmä kaipaa päivitystä. Usein ennen kuin tämä alkaa edes tapahtua, tietokoneesi kuitenkin ehdottaa sinulle päivittämistä. Useimmat meistä kuitenkin nopeasti klikkaavat ”muistuta huomenna” painiketta sitä sen enempää pohtien. Suosittelemmekin että ensikerralla kun olet lopettamassa koneen käyttöä, käytät hetken siihen, että koneesi tutkii mahdolliset päivitykset.

Kun olet huomannut tarpeen käyttöjärjestelmän päivitykselle, sinun yksinkertaisesti tulee ladata uusi, korkealaatuinen versio. Windows käyttöjärjestelmät ovat loistava vaihtoehto suurimmalle osaa tietokoneiden käyttäjistä. Tämä johtuu siitä, että ne toimivat monien eri sovelluksien kanssa, tuoden loistavan käyttökokemuksen kaikille. Ne ovat myös yleensä todella hyvä valinta työkäyttöön. Mikä parasta, vaikka sinulla olisi käytössä Apple-merkkinen tietokone, voit silti ladata siihen Windows käyttöjärjestelmän.

Kuten tietokonealalla on hyvin yleistä, myös Windows 10 käyttöjärjestelmästä on erilaisia versioita, joista valita. Oletettavasti sinun käyttöösi riittää Home-versio. Se jakaa saman pohjan kuin täydempi Pro-versio, joten se varmasti tarjoaa kaiken mitä peruskäyttäjä tarvitsee. Jos kuitenkin pohdit yleistä käyttöjärjestelmän päivitystä kaikkiin työpaikan tietokoneisiin, tai olet tietokone harrastaja, Pro-saattaa olla vaihtoehto sinulle. Pro versio sisältää muun muassa Bitlocker toiminnon, jonka ansiosta voit salata kaikki tietosi.

Tämä tiedon salaus tekee tiedostoistasi niin sanottuja Kryptoversioita, joihin pääsyyn tarvitset salasanan. Jos kuitenkin olet perinteinen tietokoneen käyttäjä, et oletettavammin tarvitse tämän tasoista salausta, vaan Home-version omat salaukset riittävät varmastikin salaamaan tietosi.

Asia mikä on hiukan ärsyttävää, mikä tulee yleisesti tietokoneisiin, on se, että ne voivat kokonaisuudessaan tulla hyvinkin kalliiksi. Itse tietokoneen ostaminen maksaa jo valmiiksi pitkän pennin, saatikka sitten kaikkien erinäisten lisenssien osto erilaisiin sovelluksiin. Huoltokaan ei ole kaikista halvinta. Sen takia onkin hyvä, että on olemassa vaihtoehtoja, joiden avulla voit välttää turhat ylimääräiset maksut. Käyttöjärjestelmän päivityksen ei tulisi olla yksi niistä asioista, jotka kustantavat paljon.

Oletettavasti haluaisit paljon mieluummin käyttää aikaa ja rahaa muihin asioihin kuin tietokoneen päivittämiseen. Sen takia yllä mainitsemamme sivustojen kaltaiset ratkaisut ovat loistavia. Sieltä löydät tarkempaa tietoja Windows 10 käyttöjärjestelmästä ja sen eri puolista, jotta voit arvioida paremmin itse mikä olisi sinulle sopivin ratkaisu. Lisäksi heidän avullaan löydät helposti, kuinka voit ladata loistavan korkealaatuisen käyttöjärjestelmän hyvin helposti, ja tietenkin ilmaiseksi. Parempi käyttää rahasi johonkin hauskempaan!