Kryptovaluutat ovat pääsemässä valtavirtaan. Bitcoinin menestys on osoittanut, että riippumattomalle, sensuurille vastustuskykyiselle digitaaliselle valuutalle, jota mikään hallitus tai keskuspankki ei valvo, on suuri kysyntä. Kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan on johtanut siihen, että myös yhä useammat rikolliset yrittävät hyödyntää näitä uusia markkinoita petosten ja kiristyksen avulla.

Kryptovaluuttoja on ollut jo yli 10 vuotta

Ensimmäisen hajautetun kryptovaluutan, Bitcoinin, loi vuonna 2009 henkilö, joka väitti olevansa Satoshi Nakamoto. Siitä lähtien se on kokenut jatkuvasti kasvavaa menestystä, mutta se on ollut myös syynä moniin huijauksiin, hakkerointeihin ja varkauksiin, joissa ihmiset ovat yrittäneet hyödyntää sen kasvavaa suosiota. Bitcoinin lisäksi on tällä hetkellä saatavilla yli tuhansia erilaisia kryptovaluuttoja. Ne vaihtelevat suosituista, kuten Ether, Dash ja Ripple, vähemmän tunnettuihin, kuten Storjcoin X (SJCX), StartCOIN ja Filecoin.

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketju on periaatteessa hajautettu tietokanta, joka on hajautettu tuhansille tietokoneille ympäri maailmaa. Kryptografian käyttö tekee tietokantaan syötettyjen tietojen hakkeroimisen tai muuttamisen hyvin vaikeaksi. Koska jokainen transaktio myös kirjataan, varojen siirrot ovat turvallisia.

Tunnetuin lohkoketjualusta on Bitcoin. Bitcoinin rakenteessa on kuitenkin useita rajoituksia, jotka estävät sen käytön yhä suositummissa sovelluksissa, kuten älykkäissä sopimuksissa. Bitcoinin jälkeen toiseksi suurin lohkoketju on Ethereum. Monien mielestä mielenkiintoisin hanke tällä hetkellä on kuitenkin Cardano, joka haastaa ominaisuuksiltaan sekä Bitcoinin että Ethereumin.

Cardano haastaa suurimpia

Cardano on lohkoketjualusta, joka julkaistiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2017. Sen takana on IOHK-niminen yritys, jota johtavat Charles Hoskinson ja Jeremy Wood. Tiimillä on kokemusta kryptovaluutoista, sillä molemmat olivat mukana Ethereumissa sen alkuperäisen kehitystiimin jäseninä. Perustajien lisäksi Cardanolla on myös joukko tutkijoita, jotka tuovat hankkeeseen entisestään akateemista osaamista. Cardanon visiona on luoda uudenlainen rahoitusjärjestelmä, jossa keskitytään vahvasti yhteentoimivuuteen ja sääntelyyn.

Cardano on useita ainutlaatuisia ominaisuuksia. Ensinnäkin se on rakennettu kerroksittain sen varmistamiseksi, että uudemmat versiot eivät hidasta järjestelmää. Toiseksi se pystyy käyttämään älykkäitä sopimuksia tehokkaammin, kuin esimerkiksi Ethereum.

Yksi Cardanon keskeisistä komponenteista on sen Ouroboros-algoritmi. Se käyttää uusien lohkojen luomiseksi kryptografista mekanismia nimeltä proof-of-stake (PoS), eikä proof-of-work (PoW) -mekanismia. Cardanon kolme tärkeintä etua ovat turvallisuus, skaalautuvuus ja kestävyys. Tavoitteena on, että sen pitäisi olla riittävän turvallinen, jotta se pärjää tulevaisuudessa kvanttitietokoneiden hyökkäyksille.

Miltä kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää?

Kryptovaluuttojen suosion myötä näyttää selvältä, että ne ovat tulleet jäädäkseen. Monet asiantuntijat ennustavat, että niiden markkina-arvo kasvaa edelleen lähivuosina. Tulevaisuus näyttää valoisalta myös koko lohkoketjuteknologialle, jota voidaan käyttää monilla muillakin aloilla kryptovaluuttojen lisäksi.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kryptovaluuttamarkkinat ovat vielä uutuuden vuoksi hyvin epävakaat. Jos haluat sijoittaa kryptovaluuttoihin tai lohkoketjuteknologiaan, on tärkeää, että teet sen varovasti ja mahdollisimman paljon tietoa keräten.

Lisätekijä, joka voi vaikuttaa kryptovaluuttojen arvoon, on sääntely. Sääntelyn puute tarkoittaa, että hallitukset ja keskuspankit voivat tehdä vain vähän kryptovaluuttamarkkinoiden kasvulle. Tämä voi kuitenkin muuttua tulevaisuudessa. Toisaalta esimerkiksi El Salvadorin hallitus on hiljattain hyväksynyt Bitcoinin lailliseksi maksutavaksi. Ei ole epäilystäkään siitä, että monet muut maat seuraavat tätä esimerkkiä tulevaisuudessa.

Pitäisikö minun sijoittaa kryptovaluuttoihin?

Kuten minkä tahansa sijoituksen kohdalla, on tärkeää harkita, sopiiko kryptovaluuttoihin sijoittaminen sinulle. Saattaa olla houkuttelevaa yrittää tehdä nopeasti rahaa, mutta sinulla olisi oltava realistiset odotukset. Kryptovaluutat ovat vielä kehittyvät markkinat, joten ei voi tietää, kuinka korkealle ne todella nousevat pitkällä aikavälillä. Jos päätät sijoittaa, voi olla hyvä idea aloittaa pienellä summalla, kunnes olet hankkinut lisää kokemusta.